Mitä on copywriting ja mitä hyötyä siitä on?

mitä-on-copywriting

Mitä copywriting on?

Copywriting tarkoittaa kaupallista eli myyvää kirjoittamista. Se on kirjoittamisen muoto, joka on suunniteltu vakuuttamaan lukija tai kuulija jostakin asiasta, yleensä tuotteesta, palvelusta tai ajatuksesta. Copywriting pyrkii herättämään kiinnostuksen, luomaan halun ja saamaan toiminnan aikaan. Tätä tavoitellaan käyttämällä vaikuttavia sanoja, kielikuvia, tarinoita ja muita kirjoittamisen keinoja.

Copywritingia käytetään yleisesti digitaalisessa markkinoinnissa ja mainonnassa, kuten verkkosivuilla, mainosmateriaaleissa, sosiaalisessa mediassa, mainoskampanjoissa ja muissa myyntiin liittyvissä viestinnässä. Hyvä copywriting voi auttaa houkuttelemaan asiakkaita, vakuuttamaan heidät tuotteen tai palvelun arvosta ja ohjaamaan heidät tekemään haluttu toiminta, kuten ostamaan tuotteen, tilaamaan uutiskirjeen tai ottamaan yhteyttä yritykseen.

Copywritingin ammattilaisia kutsutaan copywritereiksi. Heidän työnsä on luoda tehokasta ja houkuttelevaa tekstiä, joka tukee esim. yrityksen markkinointitavoitteita. Copywriting voi vaihdella tyylistä ja tarkoituksesta riippuen ja se vaatii yleensä kykyä ymmärtää kohdeyleisön tarpeita ja toiveita sekä viestiä nämä asianmukaisesti ja houkuttelevasti.

Copywriting on tärkeää kaikille yrityksille

Mutta erityisen tärkeää niille, jotka myyvät jotain verkossa. Tässä on hyviä syitä yrittäjälle palkata copywriter tai opetella se jalo taito itse:

  1. Konversioiden parantaminen: Hyvin kirjoitettu copy voi lisätä verkkosivuston kävijöiden muuttamista asiakkaiksi tai liidien hankkimista. Se auttaa luomaan vakuuttavan tarinan tuotteestasi tai palvelustasi, mikä tekee siitä houkuttelevamman potentiaalisille asiakkaille. Katso esimerkkimme miten teet myyvän nettisivun.
  2. Hakukoneoptimointi (SEO): Laadukas copywriting voi myös auttaa parantamaan sivustosi hakukoneoptimointia. Käyttämällä oikeita avainsanoja ja luomalla arvokasta sisältöä, voit houkutella enemmän orgaanista liikennettä ja saada parempia sijoituksia hakukoneiden tulossivuilla.
  3. Brändin rakentaminen: Copywriting auttaa määrittelemään brändisi äänen ja tyylin. Hyvin kirjoitettu copy heijastaa yrityksesi arvoja, persoonallisuutta ja viestintätapaa, mikä auttaa brändin tunnistettavuuden ja uskottavuuden rakentamisessa.
  4. Kilpailuetu: Kilpailluilla markkinoilla hyvä copy voi erottaa yrityksesi kilpailijoista. Se voi auttaa sinua ilmaisemaan ainutlaatuisuutesi ja vakuuttamaan asiakkaat siitä, miksi juuri sinun tuotteesi tai palvelusi on heille paras vaihtoehto.
  5. Verkkosivuston sitouttaminen: Verkkosivustojen kävijät eivät viivy pitkään, jos sisältö ei kiinnosta tai puhuttele heitä. Hyvä copywriting pitää kävijät sivustollasi pidempään, mikä voi johtaa parempiin mahdollisuuksiin tehdä kauppaa tai saada yhteystietoja.
  6. Tarinankerronta: Copywriting auttaa yritystä kertomaan tarinoita ja luomaan siteitä asiakkaisiin, mikä parantaa asiakasuskollisuutta.
  7. Kilpailuetu: Laadukas copywriting erottaa yrityksen kilpailijoistaan ja auttaa sen erottumaan markkinoilla.

Copywriting on tehokas työkalu, joka auttaa sinua luomaan tehokkaita markkinointikampanjoita ja houkuttelemaan enemmän asiakkaita verkossa. Se vaatii taitoa ja huolellista suunnittelua, mutta investointi siihen voi tuottaa todella merkittäviä tuloksia liiketoiminnallesi.

Millaista kirjoittamista copywriting on?

Jos mietit kirjoittamista ammattina, niin mitä ammattinimikkeitä sinulle tulee mieleen? Useimmat ajattelevat kahta eri vaihtoehtoa.

Voit olla kirjailija tai bloggaaja ja kirjoittaa erilaisia kirjoituksia. Fiktiokirjoja, käsikirjoituksia, tietokirjoja, elämänkertoja jne. Tai sitten olet opiskellut toimittajaksi ja kirjoitat artikkeleita ja uutisia lehteen, joko vakituisena journalistina tai freelancerina.

Mutta niiden lisäksi on olemassa vielä eräs muukin kirjoittamisen tapa ja joillekin myös ammatti – sitä kutsutaan nimellä copywriting.

Copywriterit kirjoittavat kuitenkin eri tavalla ja eri tarkoitukseen kuin kirjailijat ja toimittajat. Kun copywriter on valmis, lopputulosta sanotaan copyksi. Tietyllä tavalla copywriting sivuaa kirjailijan ja toimittajan työtä. Copy sisältää toisinaan tarinan kerrontaa ja raportointia esim. alan kehityksestä, tilastoista yms.

Näet copywriterin työn tuloksia päivittäin mm. nettisivuilla, sähköposteissa, sanomalehdissä ja aikakauslehdissä. Harva meistä kuitenkaan on pysähtynyt miettimään kuka tekstin on laatinut tai kuinka arvokas taito se on esim. yrittäjälle.

Joku fiksu ihminen on joskus sanonut näin:

Olet hyvä kirjoittamaan, jos tekstisi saa ihmiset itkemään. Olet vielä parempi, jos se saa lukijan nauramaan.

Mutta jos tekstisi saa ihmiset toimimaan, sinusta voi tulla rikas.

Copywriting saa lukijan toimimaan

Sitä copywriting on – se saa ihmisen niin vakuuttuneeksi asiasta, että hän ryhtyy toimimaan. Toiminta voi olla mitä vaan – hän voi ryhtyä tukemaan hyväntekeväisyyttä, lukea artikkelin, ostaa tuotteen tai palvelun, lähettää tarjouspyynnön, liittyy sähköpostilistalle tms.

Jos yrityksesi toimii netissä, sinun kannattaa, suorastaan pitää, opetella kirjoittamaan vakuuttavasti. Silloin saat verkkosivuillasi käyvät vierailijat toimimaan haluamallasi tavalla. Hyvin kirjoitettu, vakuuttava myyntisivu voi nostaa myyntisi moninkertaiseksi!

Taidosta on hyötyä mm. verkkosivujen teossa ja päivittämisessä, asiakaskirjeiden kirjoittamisessa, tarjousten tekemisessä, sähköposteissa ja Google- ja somemainonnassa.

Copywriting on myös siitä kiitollinen taito, että sen voi oppia kuka tahansa. Sinun ei tarvitse olla verbaalinen lahjakkuus, huipputaitava kirjailija tai supliikki myyntitykki.

Copywriting ei ole myymistä

Moni hyvä copywriter on itseasiassa introvertti, joka jännittäisi esiintymistä, mutta osaa kirjoittaa todella vetoavasti.

Myyvä ja vetoava teksti koostetaan eri osista – hieman kuin rakennuspalikoista ja se suunnataan tarkasti tietylle kohderyhmälle. Siihen on selkeät kaavat, joita jokainen asiansa osaava copywriter käyttää.

Copywriting ei ole myymistä. Kukaan ei pidä siitä että heille ”myydään”. Copyn tarkoitus ei ole myydä, vaan saada lukija toimimaan korostamalla tuotteen tai palvelun hyötyjä lukijalle. Hyödyt vetoavat tiettyyn kohderyhmään, eivät kaikkiin.

Ajattele tilannetta, jossa kotikaupunkiisi on avattu uusi pihviravintola. Eräänä kertana päätit mennä sinne ja söit yhden elämäsi parhaista aterioista. Palvelu oli upeaa ja ihastuit paikan ilmapiiriin.

Parin viikon päästä siitä kaverisi soittaa ja pyytää sinua ulos. Ehdotat, että menette siihen uuteen ravintolaan, jossa hiljattain kävit. Kehut paikkaa maasta taivaaseen, kuvailet innostuneena miten uskomattoman hyvää ruokaa söit siellä, palvelu oli ystävällistä, henkilökunta täytti kaikki toiveesi ja baarissa työskenteli ihana Jose, joka oli juuri muuttanut Suomeen maasta, johon ystäväsi on palavasti rakastunut.

Ystäväsi vakuuttuu ja päätätte mennä. Myitkö ravintolalle asiakkaan? Et, sinä ainoastaan kerroit upeasta kokemuksestasi ja sait ystäväsikin innostumaan.

Sitä copywriting perustasolla on – etujen ja hyötyjen kertomista. Kasvissyöjä ystäväsi ei olisi lähtenyt kehuistasi huolimatta, koska hän ei kuulunut kohderyhmään.

Mutta miten copywriting eroaa tavallisista mainoksista?

Niissä on selkeä ero. Mainokset esim. tv:ssä tai lehdissä kertovat brändistä tai tietystä tuotteesta. Kun kuulet radiossa tutun rallatuksen ”badap pappaa aim laavin it” et välittömästi ryntää ostamaan hampurilaisateriaa, mutta yhdistät sen tiettyyn brändiin.

Hyvä copy saa nettisivusi tai verkkokauppasi kävijän toimimaan heti, välittömästi. Ei huomenna, joku toinen päivä tai joskus. Vaan nyt heti.

Haluaisitko enemmän ostavia asiakkaita verkkokauppaasi? Onko nettisivullasi paljon kävijöitä, mutta kukaan ei osta? Siinä tapauksessa sinun täytyy oppia copywriting. Jos haluat tietää lisää copywritingista ja miten voit sen avulla kasvattaa merkittävästi verkkosivusi myyntiä, tilaa sähköpostiisi ilmainen uutiskirjeemme. Tilaa se klikkaamalla tästä.

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua