Mitä on digitaalinen markkinointi?

digitaalinen-markkinointi

Digitaalinen markkinointi on markkinointistrategia ja toimintatapa, jossa yritys hyödyntää digitaalisia kanavia ja teknologiaa tavoittaakseen ja sitouttaakseen kohdeyleisönsä eli potentiaaliset asiakkaat. Digimarkkinointi kattaa laajan valikoiman erilaisia toimenpiteitä ja taktiikoita, joiden avulla yritykset markkinoivat tuotteitaan, palveluitaan ja brändiään internetissä.

Digitaalinen markkinointi pähkinänkuoressa

Digitaalinen markkinointi on perusteiltaan hyvin suoraviivaista ja yksinkertaista. Käytännössä digimarkkinointi koostuu kuitenkin useista vaiheista, jotka kaikki ovat tärkeitä kokonaismenestyksen suhteen.

Miksi digitaalinen markkinointi on tärkeää?

Digitaalinen markkinointi on tullut yhä tärkeämmäksi digitaalisten kanavien helpon saavutettavuuden vuoksi ja siksi, että yhä kasvava määrä ihmisiä käyttää nettiä. Toukokuussa 2023 maailmanlaajuisesti oli yli 5 miljardia internetin käyttäjää. Eikä asiat Suomessa ole yhtään huonommin. Ficomin mukaan:

Tilastokeskuksen Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö-tutkimuksen mukaan 90 prosenttia suomalaisista oli hoitanut pankkiasioita internetissä, 88 prosenttia oli käyttänyt sähköpostia, 86 prosenttia lukenut uutissivustoja ja 85 prosenttia etsinyt tietoa tuotteista tai palveluista kolmen kuukauden sisällä kyselytutkimuksesta.

Mitä hyötyä digitaalisesta markkinoinnista on?

Digitaalisesta markkinoinnista on lukuisia hyötyjä yrityksellesi ja siksi se on keskeinen osa nykyaikaista liiketoimintaa. Kuten yo. kuvasta huomaamme, ihmiset etsivät tietoa tuotteista ja palveluista. Mahdollisesti jotain sellaista, jota sinä tarjoat.

Digimarkkinointi tarjoaa mahdollisuuden tavoittaa valtavan määrän ihmisiä eri puolilta maailmaa. Voit kohdentaa mainontaa tarkasti halutulle yleisölle ja määrittää kohdeyleisön demografisten tietojen, käyttäytymisen ja mielenkiinnon kohteiden perusteella. Sen ansiosta markkinointi on erittäin tehokasta ja tavoitat juuri niitä ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita tuotteistasi tai palveluistasi.

Voit seurata ja analysoida lähes jokaista markkinointikampanjaa. Voit siis mitata mainonnan tehokkuutta reaaliajassa ja tehdä tarvittavia säätöjä nopeasti, optimoidaksesi tuloksia. Lisäksi se antaa mahdollisuuden kokeilla erilaisia kampanjoita ja mainosmalleja nopeasti.

Digitaalinen markkinointi on edullisempaa kuin perinteiset mainontamuodot, kuten televisio, radio tai painetut mainokset. Voit mukauttaa budjettisi ja maksaa vain mainonnasta, joka tuottaa tuloksia. Esim. hakukonemainonnassa maksat vain kun joku klikkaa mainostasi.

Pienyritykset ja aloittavat yritykset voivat kilpailla suurten yritysten kanssa digitaalisessa markkinoinnissa ilman valtavia resursseja. Sosiaalinen media, hakukonemarkkinointi ja sisältömarkkinointi mahdollistavat pienen budjetin markkinoinnin.

Voit tavoittaa globaalin yleisön ilman maantieteellisiä rajoituksia, mikä avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Sosiaalinen media ja verkkosivustojen arvostelut tarjoavat suosituksia tuotteidesi tai palvelujesi laadusta, mikä vaikuttaa positiivisesti brändisi maineeseen. Ja lisää myyntiä.

Digitaalisen markkinoinnin erot B2B ja B2C markkinoinnissa

B2B (Business-to-Business) eli yritykseltä yritykselle ja B2C (Business-to-Consumer) eli yritykseltä kuluttajalle digimarkkinoinnin välillä on eroja. Nämä asiat sinun tulee ottaa huomioon.

B2B markkinointi

B2B-markkinoinnissa kohdeyleisö koostuu yrityksistä ja organisaatioista. Päätöksentekoprosessi on yleensä monimutkaisempi ja vaatii usein useiden sidosryhmien osallistumista. Esimerkiksi, jos yritys tarjoaa B2B-ohjelmistopalveluja, päätöksentekijät voivat olla IT-johtajia, talouspäälliköitä ja johdon edustajia.

Sisältö on yleensä fakta- ja todistepohjaista. Esimerkiksi – yritys, joka myy B2B-tietoturvaratkaisuja, voi tuottaa teknisiä valkoisia papereita (white papers) ja tapaustutkimuksia (case studies) osoittaakseen tuotteensa tehokkuuden ja luotettavuuden. Markkinointi käyttää yleisesti ammattimaisempia kanavia, kuten LinkedIn ja sähköpostimarkkinointi. Viestintä on yleensä suunniteltu tavoittamaan yrityspäätöksentekijöitä työympäristössään.

Konversiotavoitteena voi olla liidien kerääminen ja pitkäaikaisten asiakassuhteiden rakentaminen. Esimerkiksi, B2B-yritys voi tarjota ilmaisen webinaarin ja kerätä osallistujien yhteystiedot tulevaa viestintää varten.

B2C markkinointi

B2C-markkinointi kohdistuu yksittäisiin kuluttajiin. Päätöksentekoprosessi on yleensä nopeampi ja yksinkertaisempi. Kuluttaja voi esimerkiksi nähdä mainoksen uudesta älypuhelimesta, tehdä vertailua ja tehdä ostopäätöksen omasta puolestaan. Sisältö on usein tunneperäisempää. Esim. vaatemerkki voi käyttää visuaalisia ja tunneperäisiä mainoksia korostaakseen tuotteidensa tyylikkyyttä ja muotia.

B2C-markkinointi voi käyttää rennompia ja viihdyttävämpiä kanavia, kuten Instagram ja Facebook. Viestinnässä pyritään tavoittamaan kuluttajat heidän vapaa-ajallaan. Konversiotavoitteena voi olla suorat tuotemyynnit. Esimerkiksi, verkkokauppa voi mainostaa alennusmyyntiä ja pyrkiä saamaan kuluttajat tekemään välittömiä ostoja.

Muista, että nämä ovat yleistyksiä ja käytännössä on monenlaisia poikkeuksia ja muunnelmia.

Millä eri tavoilla voi tehdä digitaalista markkinointia?

Omat verkkosivut

Omat verkkosivut ovat yrityksesi digitaalinen kotipesä. Ne tarjoavat tietoa, tuotteita ja palveluita asiakkaillesi ja ovat keskeinen osa digitaalisen markkinoinnin strategiaa. Muiden digitaalisten markkinointikeinojen tarkoituksena on hankkia kävijöitä nettisivuillesi, mutta itse lopullisen konversion tekee verkkosivut. Konversiolla tarkoitetaan asettamaasi tavoitetta, joka palveluyrityksellä on monesti yhteydenotto ja verkkokaupalla myyntitapahtuma.

Hakukoneoptimointi (SEO)

Vaikka SEO ei suoranaisesti ole digitaalista markkinointia, niin se on oleellinen menetelmä, jonka avulla parannetaan verkkosivustosi näkyvyyttä hakukoneissa. Se auttaa orgaanisen liikenteen kasvattamisessa esim. sisältömarkkinoinnissa ja tuotesivujen optimoinnissa.

Sisältömarkkinointi

Sisältömarkkinointi keskittyy hyödyllisen ja laadukkaan sisällön tuottamiseen, kuten blogikirjoituksiin, videoihin ja oppaisiin. Sisältömarkkinoinnilla voit opettaa ja jakaa hyödyllistä tietoa kohderyhmääsi kiinnostavista asioista, joka samalla palvelee myyntiäsi. Esim. yritys, joka myy lankaa, voi tarjota neulontaohjeita ilmaiseksi verkkosivuillaan.

Hakusanamainonta (SEM)

SEM sisältää maksullisen mainonnan hakukoneissa, kuten Google Ads, jossa yrityksesi maksaa mainosten klikkauksista saadakseen kävijöitä palveluunsa.

Markkinoinnin automaatio ja sähköpostimarkkinointi

Markkinoinnin automaatio käyttää teknologiaa / sovellusta tehostamaan ja automatisoimaan markkinointitoimenpiteitä, mukaan lukien sähköpostimarkkinointi, joka lähettää personoituja viestejä asiakkaille.

Display-mainonta

Display-mainonta sisältää banneri- ja kuvamainoksia, jotka näkyvät verkkosivuilla, sovelluksissa ja muissa digitaalisissa ympäristöissä. Tässä esimerkki:

Sosiaalinen media

Sosiaalinen media on alusta, joka mahdollistaa vuorovaikutuksen ja viestinnän asiakkaiden kanssa. Se kattaa erilaisia somealustoja kuten Facebook, Instagram, TikTok ja Twitter.

Alla olevassa taulukossa on yleinen kuvaus siitä, millaiset ja minkäikäiset ihmiset käyttävät joitakin tärkeimpiä somekanavia ja millaiseen tarkoitukseen. Huomaa kuitenkin, että ao. tiedot ovat yleistyksiä ja käyttäjäryhmät voivat vaihdella alueittain ja ajassa.

Monet ihmiset käyttävät useita eri some-kanavia eri tarkoituksiin ja ikäryhmät voivat sekoittua. Jotkut kanavat voivat myös laajentua ja houkutella uusia käyttäjäryhmiä ajan myötä.

Kumppanuusmarkkinointi (affiliate)

Kumppanuusmarkkinointi tarkoittaa yhteistyötä muiden yritysten kanssa markkinointitarkoituksissa, jolloin kumppani ”jälleenmyy” ja suosittelee tuotettasi omissa kanavissaan ja ansaitsee komission hänen kauttaan tulleista ostoista. Monet blogit hankkivat tuloja affiliate-myynnillä suosittelemalla palvelua tai tuotetta yleisölleen.

Vaikuttajamarkkinointi

Vaikuttajamarkkinointi hyödyntää tunnettujen henkilöiden (vaikuttajien) suosiota ja seuraajia, jotta he voivat mainostaa tuotteita tai palveluita omassa verkossaan.

Yhteistyömarkkinointi

Yhteistyömarkkinointi tarkoittaa yhteistyötä toisen yrityksen kanssa, jolla on sama kohderyhmä, mutta ei kilpaileva tuote. Sillä voit saavuttaa yhteisen kohdeyleisön ja hyötyä molempien brändien voimavaroista. Esim. sukkia myyvä yritys ja jalkinetehdas.

Mobiilimarkkinointi

Mobiilimarkkinointi kohdistuu mobiililaitteiden käyttäjiin ja sisältää taktiikoita, kuten mobiiliystävälliset verkkosivut, mobiilisovellukset ja tekstiviestimarkkinoinnin.

 

Aihe Avainsanat

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua