Millainen on hyvä otsikko? 11 tekniikkaa loistavan otsikon kirjoittamiseen!

hyvä otsikko herättää mielenkiintoa

Tehokkaan otsikon rooli esim. blogissa, sähköpostissa tai myyntisivulla on elintärkeä. Se on portti lukijan mielenkiintoon. Hyvä otsikko on kuin kutsu, joka houkuttelee lukijan syventymään sisältöön. Kirjoittajana tärkein tehtäväsi on vangita lukijan huomio ensimmäisestä sanasta lähtien.

Kiinnostavan otsikon ainoa tehtävä on saada lukija lukemaan kirjoituksesi. Siis klikkaamaan hakutulosta hakukoneessa, avaamaan sähköpostiviestisi tai ostamaan lehti kaupassa. Hyvän otsikon pitää olla sellainen, joka kiinnostaa yleisöäsi. Ei siis kaikkia ihmisiä, vaan juuri sinun ihanneasiakastasi tai -yleisöä.

Miksi otsikko on tärkeä?

Ihmiset lukevat netissä paljon blogeja, lehtijuttuja ja muuta sisältöä. Ne kaikki tavoittelevat lukijoiden huomiota. Otsikon tarkoitus on saada lukija pysähtymään, kiinnostumaan ja lopulta klikkaamaan juuri sinun juttuasi.

Esim. sähköpostimarkkinoinnissa otsikon vaikutus lukijoihin voi olla todella merkittävä. Erään yrityksen uutiskirjeiden avausprosentti oli aiemmin 20%, mikä itsessään on keskimäärin ihan hyvä. Kun hän vaihtoi meidän asiakkaaksi, uutiskirjeiden avausprosentti on ollut noin 50-65%. Se näkyy myös myynnissä.

Käytä aikaa otsikon optimointiin, sillä se on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka vaikuttavat siihen, lukeeko joku artikkelisi vai ei. Onnistuneiden otsikoiden salaisuus on lukijan huomion kaappaaminen.

otsikko-iltalehti

Millainen on hyvä loistava otsikko?

  • Kohdistuu tiettyyn yleisöön. Jos otsikko on epämääräinen tai yleinen, se on yleensä myös tehoton. Samaa pätee koko viestiisi. Kirjoita kuin kirjoittaisit yhdelle ihmiselle, etkä joukolle lukijoita. Sano mieluummin ”näin vältät lisäverot”, kuin ”näin välttää lisäverot”.
  • Korostaa tiettyä hyötyä tai tulosta, jonka yleisösi haluaa saavuttaa.
  • Tuo esiin tietyn kipupisteen tai ongelman, jonka lukijasi haluaa välttää
  • Herättää uteliaisuutta
  • Luo kiireen tuntua

Jotta voit kirjoittaa houkuttelevan ja tehokkaan otsikon blogiartikkelillesi tai sähköpostiviestillesi, kannattaa pitää mielessä seuraavat pointit.

  • Ymmärrä kohderyhmäsi. Tee kohderyhmäkartoitus ja ostajapersoona tai useampia. Tiedä, keille kirjoitat ja mitä varten. Mikä puhuttelee juuri heidän tarpeitaan, kiinnostuksen kohteitaan ja kysymyksiään? Lisäksi, jos haluat ymmärtää ihmisten ostomotiiveja, lue artikkelimme ”miksi ihmiset ostavat”.
  • Käytä avainsanoja. Otsikossa tulisi käyttää avainsanoja, jotka parantavat artikkelin löydettävyyttä hakukoneissa (SEO). Valitse avainsanat, jotka ovat relevanteja sisällöllesi ja joita kohderyhmäsi todennäköisesti käyttää hakiessaan tietoa aiheesta.

11 erilaista tapaa luoda huomiota herättävä, kiinnostava ja hyvä otsikko

Yhdistele näitä ja testaa mitkä toimivat sinun yleisösi suhteen parhaiten.

1. Otsikoi kysymyksellä

Kysymys herättää lukijan mielenkiinnon ja saa hänet pohtimaan vastausta. Lisäksi se on valmiiksi hakukoneoptimoitu, koska ihmiset kysyvät asioita hakukoneilta. Esimerkiksi: ”Miten saan enemmän kävijöitä blogiini?”

2. Provosoiva väite = huomiota herättävä otsikko

Provokatiivinen lause herättää tunteita ja saa lukijan haluamaan tietää lisää. Esimerkiksi: ”Miksi perinteinen dieetti ei toimi?”

otsikko-kova-vaite

3. Hyödynnä listaa

Sisältötyyppinä listat tarjoavat jäsenneltyä ja houkuttelevaa tietoa. Lukijat rakastavat nopeita ja helppoja ratkaisuja. Esimerkiksi: ”10 vinkkiä parempaan uneen”. Katso lisää esimerkkejä ja ideoita erilaisista sisältötyypeistä, joita voit käyttää kirjoittaessasi esim. blogiisi.

otsikko-lista

4. Käytä adjektiiveja

Adjektiivit lisäävät väriä ja tunnetta otsikkoon. Ne herättävät mielikuvia ja auttavat lukijaa hahmottamaan, miksi sisältö voi olla merkityksellistä juuri hänelle. Esimerkiksi: ”Upeita vinkkejä onnellisempaan elämään.”

hyva-otsikko-adjektiivit

5. Luo kiinnostava koukku

Lukijaa koukuttavan otsikon tulisi herättää uteliaisuus ja houkutella lukija lukemaan lisää. Käytä sanoja, jotka vangitsevat huomion välittömästi. Esimerkiksi: ”9 huipputärkeää taitoa, joita et opi koulussa”

otsikko-koukku

6. Käytä värikkäitä kuvailuja

Kuvailut herättävät mielikuvia ja luovat tunnelmaa. Ne auttavat lukijaa eläytymään aiheeseen ja haluamaan lisää. Esimerkiksi: ”Matka jännittävään maailmaan: seikkailuja ja seuraamuksia.”

otsikko-kuvailu

7. Painota hyötyä

Lukijat haluavat tietää, mitä hyötyä he saavat lukemalla sisällön. Anna lupaus. Otsikon tulisi antaa lupaus siitä, että artikkelista löytyy ratkaisu ongelmaan, vastaus kysymykseen tai arvokasta tietoa. Painota otsikossa selvästi, mitä lukija voi oppia tai saavuttaa. Esimerkiksi: ”Näin säästät 200 euroa kuukaudessa ilman että luovut mistään”.

otsikko-hyoty

8. Käytä tilastoja ja faktoja

Tilastot ja faktat herättävät kiinnostusta ja antavat uskottavuutta sisällölle. Ne osoittavat, että sisältö perustuu tietoon ja tutkimukseen. Esimerkiksi: ”81% ihmisistä tuntee stressiä työssään – Kuinka hallita sitä tehokkaasti?”

otsikko-tilastot

9. Testaa erilaisia versioita

Älä tyydy ensimmäiseen otsikkoon, jonka keksit. Kokeile erilaisia vaihtoehtoja ja testaa, mikä toimii parhaiten kohdeyleisöllesi. Kokeile toimiiko esim. kapitalisointi, jota monet ulkomaiset suositut julkaisut käyttävät. Kapitalisoinnissa Kirjoitat Jokaisen Sanan Isolla Alkukirjaimella.

Analysoi tuloksia ja opi niistä jatkuvasti. Otsikon testaaminen ja optimointi voi helposti kaksinkertaistaa lukijamäärän.

10. Pidä otsikko lyhyenä ja ytimekkäänä

Selkeä ja tiivis otsikko on helpompi hahmottaa ja muistaa. Vältä liian monimutkaisia tai pitkiä lauseita. Hyvä otsikko on tiivis ja ytimekäs. Pyri pitämään otsikko noin 6-12 sanan pituisena, jotta se on helposti luettavissa ja ymmärrettävissä nopeasti.

11. Ole rehellinen ja informatiivinen

Vältä klikkiotsikointia, jossa otsikko lupaa enemmän kuin sisältö lunastaa. Ole rehellinen ja varmista, että otsikko kuvaa totuudenmukaisesti kirjoituksesi luonnetta.

10 esimerkkiä ja otsikkomallia hyvän otsikon luomiseen

Otsikoiden luomiseen on monia kaavoja, jotka voivat auttaa sinua tuottamaan kiinnostavia ja houkuttelevia otsikoita helposti. Tässä on 10 mallia, joita voit käyttää inspiraationa.

1. Kuinka [Saavuttaa Tavoite] Ilman [Yleinen Ongelma]
– Esimerkki: Kuinka Laihtua Ilman Nälkää

2. [Numero] Tapaa [Saavuttaa Tavoite]
– Esimerkki: 5 Tapaa Sijoittaa Älykkäästi

3. Miksi [Aihe] On Tärkeää ja Miten Se Vaikuttaa [Kohderyhmä]
– Esimerkki: Miksi Ajanhallinta On Tärkeää Opiskelijoille

4. [Numero] Virhettä, Joita Sinun Tulisi Välttää Kun [Toiminto]
– Esimerkki: 7 Virhettä, Joita Sinun Tulisi Välttää Kun Rakennat Omaa Kotisivua

5. Kaikki Mitä Sinun Tarvitsee Tietää [Aiheesta]
– Esimerkki: Kaikki Mitä Sinun Tarvitsee Tietää Kryptovaluutoista

6. [Numero] [Aihe] Trendiä, Jotka Muokkaavat [Ala] Vuonna [Vuosi]
– Esimerkki: 10 Markkinointitrendiä, Jotka Muokkaavat Digitaalista Mainontaa Vuonna 2024

7. [Numero] Asiantuntijavinkkiä [Aiheeseen]
– Esimerkki: 5 Asiantuntijavinkkiä Tehokkaaseen Ajanhallintaan

8. [Numero] Salaisuutta [Aihe] Menestykseen
– Esimerkki: 3 Salaisuutta Verkkokaupan Menestykseen

9. Kuinka [Toiminto] Kuten [Ammattilainen/Kuuluisuus]
– Esimerkki: Kuinka Kirjoittaa Kuin Hemingway

10. Miten [Aihe] Muuttaa [Jotakin] – Mitä Sinun Täytyy Tietää
– Esimerkki: Miten Tekoäly Muuttaa Työpaikkoja – Mitä Sinun Täytyy Tietää

Näiden kaavojen avulla voit luoda otsikoita, jotka houkuttelevat lukijoita ja kannustavat heitä klikkaamaan otsikkoa tai avaamaan sähköpostisi. Muista, että otsikon tulisi aina vastata sisällön tarjoamaa arvoa. Hyvä otsikko vaatii toisinaan luovuutta, tarkkuutta ja ymmärrystä kohdeyleisöstä.

Käytä näitä ideoita pohjana kun luot otsikoita, jotka houkuttelevat lukijoitasi ja saavat heidät lukemaan sisältösi.

 

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua