Mitä kirjoittaisin blogiin? 13 sisältötyyppiä (tai juttutyyppiä) joita suosituimmat blogit käyttävät

blogi-sisaltoformaatit

Bloggaaminen on monimuotoinen ja dynaaminen ala, jossa sisällön tuottamisen tavat kehittyvät jatkuvasti. Olipa kyseessä sitten henkilökohtainen blogi, yrityksen verkkosivusto tai vaikuttajan alusta, sisällön monipuolisuus on avain lukijoiden sitouttamiseen ja uusien seuraajien houkuttelemiseen.

Tässä artikkelissa tutustumme erilaisiin sisältötyyppeihin, jotka voivat elävöittää blogiasi ja tarjota arvokkaita näkökulmia yleisöllesi. Sisältötyyppi ei siis ole sama asia kuin sisältömuoto tai -formaatti, sillä sisältötyyppejä voi käyttää monissa eri formaateissa – videoissa, blogikirjoituksissa, podcastissa jne.

Sisältötyypin ja sisältömuodon erot

Kerrataanpa näiden kahden ero ennen kuin menemme itse asiaan. Englanninkielisille termeille ”content type” ja ”content format” suomenkieliset vastineet voivat vaihdella kontekstin mukaan, mutta yleisimmin käytettyjä ovat:

Content type (Sisältötyyppi)
Sisältötyyppi viittaa sisällön luonteeseen tai lajiin, esim. minkä tyyppinen kirjoitus on kyseessä ja miten asiaa käsitellään. Sisällön laji voi myös olla sopiva käännös, korostaen sisällön erilaisia käyttötarkoituksia.

Content format (Sisältömuoto)
Sisältömuoto kuvaa sitä, miten sisältö on järjestetty tai esitetty, esimerkiksi teksti, kuva, video tai ääni. Sisältöformaatti on toinen tapa viitata sisällön esitystapaan, painottaen sen rakennetta ja teknistä toteutusta.

Esittelemme tässä 13 erilaista sisältötyyppiä, alkaen perinteisistä listoista ja miten teet-oppaista aina ajankohtaisiin uutisiin ja syvällisiin ajatus- ja mielipidekappaleisiin.

Kunkin sisältötyypin kohdalla annamme lyhyen kuvauksen ja kolme esimerkkiotsikkoa, jotka toivottavasti herättävät ideoita omien julkaisujesi suunnitteluun. Lisäksi tarjoamme vinkkejä siihen, miten voit hyödyntää näitä sisältötyyppejä omassa bloggaamisessasi, jotta voit luoda merkityksellistä ja kiinnostavaa sisältöä, joka puhuttelee ja sitouttaa yleisöäsi.

Tämä opas on suunnattu niin aloitteleville bloggaajille ja pk-yrittäjille, jotka etsivät suuntaa sisällöntuotantoon, kuin kokeneillekin kirjoittajille, jotka haluavat tuoda uutta eloa blogiinsa. Aloitetaan siis!

1. Listat

Listat järjestävät tiedot numeroituina tai luettelomuodossa, mikä tekee niistä helposti luettavia ja ymmärrettäviä. Ne voivat vaihdella ”Top 10” -listauksista teemallisiin kokoelmiin esineistä, ideoista tai vinkeistä. Listat ovat suosittuja, koska ne tarjoavat suoraviivaisen rakenteen lukijoille.

Monet huippusuositut sivustot tuottavat säännöllisesti tämän tyyppistä sisältöä, esim. Buzzfeed. Joka vuosi monet verkon suosituimmista sisällöistä ovat juuri listapohjaisia, joten oikeaa aihetta käsittelevillä listajulkaisuilla on aina mahdollisuus nousta huippusuosituksi.

Esimerkkiotsikot:
– 5 tehokkainta tapaa säästää energiaa kotona
– 10 suosituinta matkakohdetta Euroopassa 2024
– 7 vinkkiä parempaan unenlaatuun


2. Tarkistuslistat

Tarkistuslistat, eli englanniksi checklist, tarjoavat luettelon kohteista tai tehtävistä, jotka lukijat voivat merkitä suoritetuiksi. Ne ovat hyödyllisiä prosessikeskeisessä sisällössä, auttaen lukijoita varmistamaan, että he ovat suorittaneet tarvittavat vaiheet tehtävässä, ulottuen matkavalmisteluista projektinhallintaan.

Esimerkkiotsikot:
– Pakkauslista viikonlopun kaupunkilomalle
– Tarkistuslista uuden asunnon ostajalle
– SEO-tarkistuslista verkkosivustollesi 2024


3. Miten teet-oppaat ja tutoriaalit

Nämä ovat vaiheittaisia ohjeita, jotka on suunniteltu opettamaan lukijoille tai katsojille, miten tehdä jokin tietty asia tai tehtävä. Ne voivat olla hyvinkin yksityiskohtaisia oppaita, mukaan lukien vinkkejä, tarvittavat työkalut ja parhaat käytännöt, auttaen lukijoita saavuttamaan tietyn tavoitteen tai suorittamaan tehtävän.

Sellaisen tekeminen vaatii aikaa ja asiantuntemusta. Kuitenkin hyvin tehty ja perusteellinen opas tiettyyn aiheeseen, saattaa nopeasti tulla erittäin suosituksi resurssiksi aiheesta ja se houkuttelee linkkejä ja hakuliikennettä vastaavasti erittäin tehokkaasti.

Esimerkkiotsikot:
– Kuinka tehdä täydellinen cappuccino kotona
– Opas aloittelijalle: Kuinka aloittaa osakesijoittaminen
– DIY-kotipuutarhan perustaminen: Askel askeleelta


4. Kysymykset ja vastaukset (Q&A)

Q&A-sisältö käsittelee yleisiä kysymyksiä, joita kohdeyleisöllä saattaa olla. Tämän tyyppinen sisältö voi käsitellä esim. kyselyitä, tarjoten selkeitä, ytimekkäitä vastauksia. Se on tehokas tapa käsitellä asiakaskysymyksiä tai keskustella aiheista syvällisesti.

Esimerkkiotsikot:
– Vastaukset yleisimpiin kysymyksiin kompostoinnista
– Asiantuntijamme vastaavat: Kuinka parantaa digitaalista näkyvyyttäsi
– Q&A: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää sähköautoista 2024


5. Profiilit

Profiilikappaleet keskittyvät yksilöön tai yritykseen, luodaten yksityiskohtaisesti heidän taustansa, saavutuksensa ja panoksensa tiettyyn alaan. Nämä kertomukset tarjoavat näkemyksiä kohteen persoonallisuudesta tai yrityskulttuurista, tarjoten henkilökohtaisen kosketuksen sisältöösi.

Esimerkkiotsikot:
– Innovatiivisen yrittäjän matka: Tapaa Laura Virtanen
– Profiili: Suomen nuorin Michelin-tähditetty kokki
– Taustalla: Kuinka tämä startup mullistaa uusiutuvan energian alaa


6. Kokoelma asiantuntijoiden näkemyksistä

Asiantuntijoiden näkemykset (tai ennusteet) kokoavat yhteen useiden auktoriteettien mielipiteitä, neuvoja tai näkemyksiä tietyltä aihealueelta. Tämäntyyppinen sisältö tarjoaa monipuolisia näkökulmia ja vahvistaa uskottavuutta hyödyntämällä alan johtajien asiantuntemusta.

Tämäntyyppinen hyvä postaus houkuttelee lukijoita jakamaan sisältöä ja auttaa kirjoittajaa rakentamaan arvokkaita suhteita heihin, kun viesti on julkaistu. Kannattaa tägätä / pingata artikkelin asiantuntijat, kun julkaiset linkin artikkeliin somessa.

Esimerkkiotsikot:
– Mitä markkinoinnin ammattilaiset ennustavat vuodelle 2024
– Asiantuntijat paljastavat: Tulevaisuuden työelämän trendit
– Kestävä kehitys rakennusalalla: Asiantuntijapaneeli jakaa näkemyksensä


7. ”Seurattavat henkilöt” -listat

Nämä listat suosittelevat alan vaikuttajia, joita lukijoiden tulisi seurata saadakseen oivalluksia, inspiraatiota tai viihdettä. Se auttaa yleisöäsi löytämään uusia tietolähteitä ja verkostoitumismahdollisuuksia.

Esimerkkiotsikot:
– 5 inspiroivaa ympäristöaktivistia, joita sinun tulisi seurata Instagramissa
– Teknologia-ajattelijat, joiden twiittejä et halua ohittaa
– Vaikuttajat, jotka mullistavat käsityksiämme terveydestä ja hyvinvoinnista


8. Arvostelut ja arviot

Arvostelut tarjoavat kriittisiä arvioita tuotteista, palveluista tai kokemuksista. Ne auttavat lukijoita tekemään perusteltuja päätöksiä keskustelemalla ominaisuuksista, eduista, haitoista ja henkilökohtaisista kokemuksista arvioitavan kohteen kanssa.

Arvostelussa esität oman perustellun näkemyksesi erilaisista arvioitavista kohteista. Kohteena voi olla lähes mikä tahansa, kuten elokuva, musiikkialbumi, kirja, videopelejä, konsertti, teatteri- tai oopperaesitys, baletti, sirkusnäytös, ravintola, automalli, valmisruoka tai retkeilyväline. Arvostelun päätavoitteena on tarjota lukijalle välineitä päättää, onko esimerkiksi tietty esitys näkemisen arvoinen tai onko tietyssä paikassa käymisen arvoista.

Esimerkkiotsikot:
– Testissä: Uusin älykello – kannattaako ostaa?
– Ravintola-arvostelu: Helsingin parhaat gourmet-elämykset


9. Vertailut

Vertailusisältö asettaa kaksi tai useampia tuotteita, palveluita tai ideoita vastakkain korostaakseen niiden eroja, samankaltaisuuksia, etuja ja haittoja. Tämä sisältötyyppi auttaa lukijoita valitsemaan parhaan vaihtoehdon heidän tarpeisiinsa. Erittäin tehokas tapa yrittäjille, jotka haluavat esitellä oman palvelunsa erinomaisuutta verrattuna kilpailijoihin.

Esimerkkiotsikot:
– Kannettava vs. pöytätietokone: Mikä sopii sinulle?
– Sähköautojen vertailu: Tesla Model 3 vs. Nissan Leaf
– Kotitoimiston ja coworking-tilan plussat ja miinukset


10. Uutiset

Uutisartikkelit kattavat viimeisimmät kehitykset tietyllä alalla, yhteisössä tai maailmantapahtumissa. Tämä sisältötyyppi pitää yleisösi ajan tasalla viimeisimmistä tapahtumista, suuntauksista ja merkittävistä muutoksista.

Esimerkkiotsikot:
– Uusin raportti: Ilmastonmuutoksen vaikutukset Suomessa
– Tekoälyn läpimurto: Kuinka se muuttaa työpaikkojamme
– Maailman talousfoorumi: Päätökset ja vaikutukset globaaliin talouteen


11. Linkkikokoelmat

Linkkikokoelmat ovat kokoelmia ulkoisista linkeistä artikkeleihin, blogikirjoituksiin tai resursseihin tietyn aiheen ympärillä. Ne tarjoavat arvoa lukijoillesi kuratoimalla sisältöä, jota he saattavat pitää kiinnostavana tai hyödyllisenä. Huolellisesti tehty luettelo arvokkaista resursseista toimii kätevänä ”hakemistona” tietyn aiheen parhaisiin resursseihin ja se on hyvä houkuttelemaan linkkejä ja sitä kautta hakuliikennettä.

Esimerkkiotsikot:
– Viikon parhaat luetut: Digitaalisen markkinoinnin vinkit
– Tämän kuukauden must-read: Kestävän kehityksen innovaatiot
– Linkkikokoelma: Oppaat aloitteleville sijoittajille


12. Ajatuksia ja mielipiteitä

Näissä artikkeleissa esitetään kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä aiheesta, tarjoten analyysia, kommentaaria tai ainutlaatuista näkökulmaa. Ajatus- ja mielipidekappaleet voivat herättää keskustelua ja sitouttaa lukijoita tutkimaan uusia näkökulmia tuttuihin aiheisiin. Tällä juttutyypillä voit osoittaa asiantuntijuutta omalla alallasi.

Esimerkkiotsikot:
– Miksi digitaalinen yksityisyys on meidän kaikkien ongelma
– Kestävän kehityksen haasteet: Onko vihreä siirtymä mahdollinen?
– Tulevaisuuden työelämä: Etätyön hyvät ja huonot puolet


13. Tarinat

Tarinoissa jaetaan kokemuksia, anekdootteja tai kuvitteellisia kertomuksia, jotka resonoivat lukijoiden kanssa emotionaalisella tasolla. Tarinat voivat olla keino havainnollistaa pointteja, jakaa opittuja läksyjä tai viihdyttää, tehden sisällöstäsi henkilökohtaisempaa ja muistettavampaa.

Esimerkkiotsikot:
– Matka maailman ympäri: Mitä opin vuodessa
– Yrittäjän tarina: Kuinka epäonnistuminen johti menestykseen
– Elämäni tarina: Opit vuosikymmenten varrelta


Nämä esimerkit toivottavasti auttavat sinua ymmärtämään erilaisten sisältötyyppien potentiaalin ja miten niitä voidaan hyödyntää kohdeyleisön sitouttamiseen ja viestinnän monipuolistamiseen.

Jos kiinnostuit, niin käy katsomassa lisää erilaisia juttu- ja sisältötyyppejä. Toivottavasti sait paljon uusia ideoita sisällöntuotantoon!

Tiesitkö, että Avastorm Yrityswebillä teet menestyvän nettisivun, blogin tai verkkokaupan, vaikka et tietäisi mitään nettisivujen tekemisestä?

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua