Mistä ilmaisia kuvia kotisivulle, blogiin, verkkokauppaan tai someen?

ilmaisia-kuvia-kotisivulle

Oletko tekemässä kotisivuja tai esitettä yrityksellesi tai asiakkaallesi?

Jokainen yrittäjä, joka on joskus tehnyt kotisivuja tai mainoshommia, huomaa aika pian että kotisivuille ja mainoksiin, esitteisiin, flyereihin yms. olisi kiva laittaa kuvia. Jos omasta takaa ei kuvia löydy, niin nettihän on täynnä kaikenlaisia kuvia, eikun googlettamaan vaan – vai mitä?

Väärin. Jos (varsinkin yritys) käyttää toisten kuvia ilman lupaa, on suuri riski saada niskaansa syyte tekijänoikeusrikkomuksesta ja korvausvaatimus. Jos netistä löytyy joku sinua miellyttävä kuva, niin tottahan voit pyytää kuvaajalta kirjallista lupaa saada käyttää ko. kuvaa esim. mainoksessa, mutta helpommalla pääsee kun käyttää ihan oikeita kuvapankkeja.

Netistä löytyy paljon maksullisia kuvapankkeja, mutta myös ilmaista kuvamateriaalia tarjoavia sivustoja on useampikin. Monet ilmaiset kuvapankit sisältävät kuitenkin vain muutamia kuvia tai niiden asettamat kuvien käyttöehdot ovat monimutkaisia tai poissulkevia. Ei ole lainkaan tavatonta että ilmaisen kuvapankin käyttöehdot kieltävät kuvien käytön esim. yrityssivuilla tms. kaupallisessa tarkoituksessa.

Päivitys 2023 – tekoälysovellukset kuvan tuotannossa

Nyt kun tekoälyt ovat kehittyneet siihen pisteeseen, että ne tekevät oikeasti käsittämättömän hyvälaatuisia kuvia, niin niitä ei voi jättää pois listalta. Teen vielä oman artikkelin eri tekoälysovelluksista kuvantuotannossa, mutta käsittelen nyt asiaa hieman. Omalta kannaltani.

Eli tein tämän blogin artikkelikuvat uusiksi tekoälyllä. Halusin sarjakuvamaiset kuvitukset ja tein ne ChatGPT:n Dall-e ohjelmalla. Mielestäni ne onnistuivat erittäin hyvin. Tässä esimerkki:

Mistä sitten löytyy hyvälaatuisia ja ilmaisia kuvia joita yrityskin voi käyttää?

Päätimme selvittää mitkä ovat parhaat ilmaiset kuvapankit ja päivittää oman listamme vuoden 2022 mukaiseksi. Rajasimme ilmaiset kuvapankit siten että kuvapankin käyttöehdoissa pitää yksiselitteisesti sallia kuvien ilmainen käyttö kaupallisessa tarkoituksessa. Niiltä pitää myös löytyä paljon eri aihepiirien kuvia ja ne pitää pystyä lataamaan korkealla resoluutiolla, jotta niitä voi käyttää myös printtimainonnassa. Tässä listamme.

TOP10 ilmaiset kuvapankit

1. Pexels.com

Kymmenien tuhansien kuvien laadukas kuvapankki, josta voi ladata vapaasti kuvia ja videoita. Kuvia voi ladata eri kokoisina tarpeen mukaan esim. printti- tai webkäyttöön. Sivustolla on mahdollisuus hakea kuvia avainsanan mukaan. Lisenssisivu.

2. Stocksnap.io

Toinen laadukas ilmainen kuvapankki on Stocksnap.io, jossa on myös mahdollisuus etsiä kuvia hakusanojen perusteella. Kuvia voi ladata ainoastaan yhden kokoisena, joten nettikäyttöön ladattaessa on edessä kuvan manuaalista croppausta eli kuvankäsittelyohjelmalla tms. suoritettavaa koon pienennystä. Lisenssisivu.

3. Unsplash.com

Legendaarinen kuvapankki, josta löydät myös hieman erikoisempia korkealaatuisia kuvia. Kuvat ladataan alkuperäiskoossa. Lisenssisivu.

4. Negative Space

Useiden tuhansien kuvien kokoelma, josta voi etsiä kuvia haulla ja kategorioittain. Kuvat ladataan alkuperäiskoossa. Lisenssisivu.

5. Reshot

Todella iso kuvakirjasto, josta voit hakea kuvia avainsanalla. Uniikkeja kuvia, joita et löydä muista kuvapankeista. Kuvat ladataan alkuperäiskoossa. Lisenssisivu.

6. Foodiesfeed

Tämä ilmainen kuvapankki sisältää yli tuhat ruoka-aiheista kuvaa, aiheen mukaisesti lajiteltuna. Voit myös hakea kuvia avainsanoilla. Loistavia fiiliskuvia esim. kahvilalle, ravintolalle, pizzerialle ja muille ruoka-aiheisille websivustoille. Kuvat ladataan alkuperäiskoossa. Lisenssisivu.

7. Pixabay

Sisältää massiivisen määrän kuvia, vektorigrafiikkaa ja videoita. Voit ladata kuvia neljässä eri koossa, printtitason lataus vaatii ilmaisen rekisteröinnin ja toiseksi isoin resoluutio on captchan takana (paitsi, jos olet sisäänkirjautunut käyttäjä). Lisenssisivu.

8. Freestocks.org

Muutaman ammattivalokuvaajan kuvapankki, aiheina mm. luonto, eläimet, ruoka ja juoma. Korkeatasoisia kuvia, jotka ladataan alkuperäiskoossa. Lisenssisivu.

9. SplitShire

Ammattikuvaaja Daniel Nanescun yli tuhannen valokuvan kokoelma, aiheittain lajiteltuna. Kuvia voi hakea ja ne ladataan alkuperäiskoossa. Myös muutama video. Lisenssisivu.

10. ISORepublic

Huippulaadukkaita valokuvia, jotka voi ladata alkuperäiskoossa. Myös haku. Lisenssisivu.

Kunniamaininnan saavat

Gratisography

Gratisography sisältää vain muutaman sata korkeatasoista kuvaa, mutta tämä kuvapankki erottuu edukseen. Nämä kuvat ovat hieman erilaisempia kuin yleiset kuvapankkikuvat. Lisenssisivu.

Stokpic

Valokuvaaja Ed Gregoryn laaja kokoelma, josta löydät huippulaatuisia valokuvia eri aiheista. Voit selata kategorioittain tai etsiä avainsanalla. Lisenssisivu.

Picjumbo.com

Picjumbo on valokuvaaja Viktor Hanacekin kokoelma, josta voit ladata korkealaatuisia kuvia ilmaiseksi. Ilmaisessa versiossa on n. 2000 valokuvaa, joita voi hakea avainsanoilla ja selata kategorioittain. Kuvan voi ladata yhdessä, eli maksimikoossa. Lisäksi tarjolla on Premium-jäsenyys, jolla pääsee käsiksi n. 5000 kuvan kokoelmaan. Lisenssisivu.

Esitteiden, logojen ja somemainosten luomiseen sopii parhaiten Canva

Me käytämme nykyään perusesitteiden, e-kirjojen ja monen muun markkinointimateriaalin luomiseen Canvaa. Jo ilmaisella jäsenyydellä saa paljon aikaiseksi, mutta 12 euron kuukausimaksulla tarjonta ja mahdollisuudet kasvavat huomattavasti. Pääset käsiksi 75 miljoonan kuvan kuvapankkiin. Myös somepostaukset ja kampanjajulkaisut voit tehdä ja ajastaa julkaistavaksi suoraan Canvasta.

Lopuksi

vielä eräs pieni, mutta tärkeä asia. Vaikka nämäkin ilmaiset kuvapankit ja niiden kuvaajat tarjoavat kuvansa ilmaiseksi, niin suosittelemme – jos vain mahdollista, laittamaan esim. omalle kotisivulle linkin lähteeseen. Monet em. kuvapankit tarjoavat suoran html-koodin, jolla voit tehdä linkityksen helposti. Tai sitten voit twiitata tai mainita sivustosta Facebookissa.

Se on pieni ja vaivaton asia sinulle, mutta hyödyttää monella tavalla sekä kuvapankkia että itse kuvaajaa.

Artikkelikuva: Снежана : Pexels

Aihe Avainsanat

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

Kirjoita kommentti

Sinun täytyy olla kirjautunut, jotta voit jättää kommentin.